Pszenica to doskonały składnik Twojego programu nęcenia – tania, naturalna i bardzo skuteczna.

Jak przygotować pszenicę?

Ziarna zawsze zalewamy wrzątkiem nieco powyżej ich poziomu i przykrywamy. Pojemnik można owinąć ręcznikiem lub kocem, aby zatrzymać ciepło. Odstawiamy na 3–4 godziny.
Jeśli woda się wchłonęła, można dolać jeszcze gorącej. Dalej mamy dwa sposoby przygotowania:

image-79 Pszenica w karpiowaniu

Parzenie:

Wszystko mieszamy i ponownie zalewamy wrzątkiem – tym razem poziom wody powinien być równy z pszenicą lub nieco niższy. Od czasu do czasu mieszamy. Ten sposób najlepiej sprawdza się latem i w ciepłej wodzie.

Gotowanie:

Gotujemy na wolnym ogniu prawie do miękkości. Ważne, aby nic nie przywarło – nawet mały przypalony fragment może zepsuć zapach całej porcji. Wtedy uratowanie przynęty będzie bardzo trudne.

🔸 Uwaga: przypalona pszenica = zepsuty aromat całej mieszanki!

Wzbogacenie pszenicy

image-82 Pszenica w karpiowaniu

Zazwyczaj dodajemy do pszenicy liquidy, boostery lub kompleksy aminokwasowe, dlatego nie doprowadzamy jej do pełnej miękkości. Dzięki temu ziarna lepiej wchłaniają wartościowe substancje, a jednocześnie mniej przyciągają drobną białą rybę, pozostawiając więcej dla karpi.

Z doświadczenia wynika, że pszenica zalana Amino Blend 365, wyjątkowo mocno przyciąga karpie i amury.

Jeśli dodatkowo zamacerujesz ziarna w Hot Chilli Liquid, „upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu” – odstraszysz drobnicę i jednocześnie pobudzisz duże ryby do intensywnego żerowania w Twoim łowisku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *